Stop met trailerladen als het j(ulli)e stress oplevert!

Stop met oefenen en proberen als je niet 100% weet waar je mee bezig bent! Als je je (jonge of nieuwe) paard een eerste keer NIET makkelijk binnen 10 minuten in de trailer krijgt (en ook de stang er niet achter krijgt), dan maak je zelf het probleem erger en creëer je uiteindelijk slecht gedrag en gevaarlijke situaties!

Trailerladen is niet alleen de trailer inlopen. Goed trailerladen is ontspannen en binnen 30 seconden de trailer inlopen en de stang erachter doen. Allemaal heel belangrijk om stressvrij maar bovenal veilig te kunnen laden en reizen! Voor zowel jou, je paard als iemand die je helpt.

Meestal word ik (pas) ingeschakeld als vrijwel alles al is geprobeerd (longeerlijnen, hekken, paard voor de trailer longeren, zwepen, bezems, trailer in een gangpad parkeren, jas over de ogen, voer, sterke mannen die helpen, sedatie, hulp van diverse stalgenoten die weten wat te doen, etc), niets blijkt te helpen en de stress alleen maar toeneemt…

Mijn advies: pak het direct goed aan! Gun je paard en jezelf een goede training en basis. Dit doe je onder het zadel toch ook? Voorkom onzekerheid en angst bij jezelf omdat je te lang doorgaat met iets waar je geen ervaring mee hebt. Voorkom gevaarlijke situaties. Schakel iemand in die weet wat hij of zij doet. Iemand die bewezen ervaring heeft en niet iemand die net een cursus heeft gevolgd of nog aan het volgen is. Als er iets met je paard of zadel is dan bel je toch ook een specialist?

Een trailerlaadtraining met een paard ZONDER negatieve ervaringen (eindeloos proberen/oefenen, dwangmiddelen, etc), duurt circa 1 à 2 uur, inclusief het naar een andere locatie rijden om aldaar uit- en in te laden. Een trailerlaadtraining met een paard MET negatieve ervaringen (eindeloos proberen/oefenen, dwangmiddelen, etc.) duurt minimaal 2 tot 3,5 uur met het risico dat de training verspreidt dient te worden over 1, 2, 3 of meer extra trainingsmomenten…

Je bent niet goed of zelfs al te lang bezig, als je:
– langer dan 2 minuten probeert je paard in de trailer te krijgen
– paard stress heeft
– paard niets doet
– paard steigert
– paard keihard achteruit de trailer uit rent
– de stang er niet (makkelijk) achter krijgt
– paard bang is voor elk geluidje in, om en achter de trailer
– paard langs de trailer wil wegrennen
– gevaarlijke situaties krijgt voor jou, je paard en degene die je helpt